Guide

Guide til Bornholm

Jeg var i august måned en forlænget weekend på Bornholm med min kæreste. Vi har forelsket os ret meget i den ø. Der er så utrolig smukt. Vi var der sidste år med mine forældre og måtte altså tilbage igen i år. Vi tænker allerede at tage afsted igen næste år også. Vi er slet ikke færdige med at opleve Bornholm. Næste år tænker vi dog at tage mere end en uge.

Jeg elsker at dele ud af det jeg oplever og de steder jeg spiser. Jeg ville derfor lave en guide her på min blog også. Så bliver den lidt mere omfattende her end den gør på instagram, hvor jeg også deler guides. Jeg har allerede delt en spiseguide fra Bornholm på min ekstra profil. Link her.

Læs også: Outfitsinspiration til studie

Spisesteder på Bornholm

Rønne

Vi fløj til Bornholm for at have mere tid til at opleve øen. Vi landede derfor i Rønne og valgte også at tage vores første overnatning der. Vores overnatning i Rønne havde vi booket gennem airbnb. Det er nemt og vi var meget tilfredse med det sted vi sov. Første aften efter vi ankom spiste vi på en restaurant i Rønne. Vi spiste på Razapaz, hvor vi fik tapas og vin. Det var virkelig lækker tapas.

Den lille café i Rønne, hvor vi spiste frokost. Den sidste dag inden vi skulle hjem til Aalborg. Vi havde lyst til en rigtig lækker salat og det fik vi. Virkelig lækkert!

Sidste aften og overnatning havde vi booket på Griffen Spahotel, hvor vi havde tilkøbt 3-retters menu. Det var rigtig lækkert og et rigtig smukt sted man sidder og spiser, nemlig med udsigt over vandet og havnen.

Hasle

Da vi havde gået fra Rønne til Hasle spiste vi frokost på Hasle Røgeri. Vi fik hver en sol over gudhjem og en øl fra Svaneke Bryghus. Sol over gudhjem er Bornholms “nationalret”. Vi synes ikke hasle røgeri har den bedste. Vi var utrolig sultne da vi ankom, men vi synes der var for meget salt dertil, hvilket gjorde det smagte lidt for meget af salt.

Men jeg elsker sol over gudhjem, og bare den ret er en af grundene til, hvorfor jeg elsker Bornholm.

Bornholm har 10 røgerier. Jeg har kun prøvet 3 af dem som jeg kan anbefale. Især Sol over Gudhjem, er en ret du nærmest kan få alle steder på Bornholm, og den smager bare godt uanset hvor. Jeg har besøgt Hasle, Allinge og Gudhjem Røgeri.

Røgerier:
Hasle Røgeri, billede 2
Allinge Røgeri, billede 3
Gudhjem Røgeri, billede 4
Nordbornholms Røgeri
Snogebæk Røgeri
Svaneke Røgeri
Nexø Røgeri
Bakkarøgeriet
Aarsdale Røgeri
Arnager Røgeri

Allinge

Vi spise på Ølstauen i Allinge. Den ligger med udsigt over Allinge Havn. Vi sad udenfor, idet vejret var rigtig godt, så vi kunne kigge udover havnen og solnedgangen.

Kalas skulle eftersigende sælge det bedste is på Bornholm, og det tror jeg på. De sælger så lækkert is og det er hjemmelavet. Er man i Allinge og skal have is, er det et sted at besøge.

Gudhjem

Vi spiste frokost i Gudhjem på Gudhjem røgeri. Vi fik en stegt sild med sennepssovs, som også er en af deres “nationalretter”. Det smager så godt!

Vi ville gerne have spist aftensmad på Provianten. Vi var meget trætte den aften, så vi tog bare et hurtigt og nemt sted, hvor vi kunne få hurtig mad. Vi bestilte dog en øl og en drink derfra og satte os ned til havnen for at drikke den og nyde det.

Svaneke

Efter vores gåtur fra Gudhjem til Svaneke spise vi frokost på B´s fiskeværksted. Jeg fik en omelet med røget sild og min kæreste fik en sennepssild. Jeg fik også denne omelet sidst jeg var på Bornholm. Den smagte så godt, så jeg måtte have den igen.

Yes og Morti er en ny isbutik, der er åbnet ved Svaneke Havn. Den sorte softice er Black vanilla og med aktivt kul. Du kunne såmænd også få en sort vaffel dertil. En isbutik, der er et besøg værd.

Seværdigheder

Ekkodalen

Ekkodalen er en smuk dal og som navnet indikerer er der ekko, hvis du råber højt. Der er nogen gode gåruter omkring ekkodalen og endda hvor man kan komme op over dalen.

Rytterknægten

Fra Ekkodalen kan man fortsætte op til Rytterknægten. Det er en flot tur gennem skoven. På toppen af Rytterknægten er et udkigstårn og Bornholms højeste punkt.

Jons Kapel

Jons Kapel er en hule i en klippe, der er skabt af bølgernes slag. Der er over 150 trappetrin derned til, men der er den smukkeste udsigt, så det er alle trappetrinene værd.

Bornholms rundkirker

Danmark har i alt 7 rundkirker rundt i landet, hvor 4 af dem ligger på Bornholm. Vi besøgte to af kirkerne. De er så smukke både indvendig og udvendig. De findes i Østerlars, Olsker, Nylars og Nyker.

Hammershus

Vi besøgte Hammershus, da vi var på tur med mine forældre. Jeg synes næsten det er en seværdighed man skal opleve, når man besøger Bornholm og går man langs kystruten kommer man også forbi Hammershus. Hammershus er en ruin af en middelalderborg, der har placering ved kysten på Bornholm. Hammershus er den største borgruin i Nordeuropa.

Opalsøen

Opalsøen er en badesø, hvor du kan springe fra klipperne i vandet og tage en svævebane hen over søen. Der er rigtig smukt ved opalsøen. Jeg tror det er et sted alle besøger, når de besøger Bornholm. Jeg oplevede mange mennesker i hvert fald.

Vandreruter

Min kæreste og jeg er blevet glade for at vandre. På Bornholm er der smukke vandreruter, både langs kysten og gennem de skønne byer. Vi var afsted med mine forældre sidste sommer også, hvor vi fik smag for vandringen på Bornholm. Med dem startede vi vores tur fra Nexø til Svaneke. En flot tur på ca. 10 km, og ellers har vi i år gået samme tur som sidste år med mine forældre. Næste gang vil vi opleve en anden del af Bornholm.

Min kæreste og jeg startede vores vandretur med at gå fra Rønne til Hasle. Det var ca 11 km. En flot tur, hvor du både kan gå langs vand og gennem en skov. Man kommer også til en sø, hvor du kommer til at gå med en sø på den ene side og havet på den anden side.

Vi valgte derefter at tage en bus til Allinge, hvor vi også havde booket en overnatning på Airbnb. Dagen efter gik vi fra Allinge til Gudhjem som vi synes er den smukkeste rute so far. Der kommer man forbi helligdomsklipperne, den sorte gryde, den våde ovn og den tørre ovn. Den rute var ca 18-19 km. En hård og lang tur, men helt klart det hele værd.

Vi tog sådan vandreovernatning i Gudhjem, hvor vi havde morgenmad inkluderet. I vandreovernatningen, var der ikke inkluderet bad og der var kun et fælles toilet at bruge. Det fortrød vi lidt efter en lang vandretur, at vi så ikke kunne tage et ordentlig bad, men det var heldigvis varmt nok til at vi bare kunne tage en badetur ved stranden. Efter morgenmaden tjekkede vi ud og startede en ny vandretur mod Svaneke. Så vi gik fra Gudhjem til Svaneke som var ca 14 km, derefter tog vi en bus fra Svaneke til Rønne, idet vores Bornholm tur var slut.

Overnatningsteder

De to første overnatninger havde vi booket gennnem AirBnb i Rønne og Allinge. Vi var godt tilfredse med begge overnatninger. De havde begge god placering tæt på byen.

Tredje overnatning var på Jantzens Hotel i Gudhjem, hvor vi havde booket en vandreovernatning. Der havde vi fået et lille værelse, hvor vi hverken havde eget bad eller toilet. Vi kunne slet ikke komme i bad og så havde vi et fælles toilet. Vi fortrød lidt at vi ikke havde bad, idet vi jo havde gået meget den dag, men vi tog en badetur ved stranden i stedet. Det var så skønt. Gudhjem er lidt blevet min yndlings by på Bornholm. Jeg synes den er så smuk og har så mange smukke steder man kan sidde og kigge udover vandet. Vi har snakket om at tage mange flere dage næste sommer for at se mere af øen. Han er heldigvis ligeså glad for Bornholm som jeg.

Sidste overnatning havde vi betalt lidt ekstra for. Vi synes vi trængte til lidt luksus og efter vi ikke har set hinanden særlig meget indenfor det seneste halve år, på grund af hans udsendelse, ville vi gerne bruge de ekstra penge for at prioritere hinanden lidt. Vi sov på Griffens spahotel, hvor vi havde tilkøbt udsigt til vandet og 3-retters middag. Derudover havde vi spa inkluderet. Det udnyttede vi med det samme vi ankom, idet vi havde gået en del den dag og var helt smadret. Vi trængte til lidt selvforkælelse.

Jeg håber i kunne bruge guiden og kunne lide den. Spørg endelig, hvis der er noget der mangler eller mere i gerne vil vide?

Knus <33333